Hovens stråle

Vad många vet är att hovens stråle (”frog” på engelska) är svampigt flexibel för att vara viktbärande, samt agerar som en pump som pumpar blodet tillbaka upp genom benet mot hjärtat.

_20160308_173901

Bild fotad från boken ”How your horse moves”,  sid 39

En del kanske också vet att hästar ”fäller” strålen minst två gånger/år jag visste det INTE, men har naturligtvis noterat att den rivs upp och efter att den lösa biten fallit av, så växer det ju alltid ut nytt!

Det så många kanske inte tänkt på, är att strålen är likvärdig vår fingertopp- och det måste ju då betyda att det är vår långfingertopp det handlar om? Det sägs ju att hästens går på vad vi kallar vårt långfinger. Därför är det ju fullt förståeligt att vi är försiktiga med strålen när vi hanterar våra hästars fötter ?

Bookmark the permalink.

Kommentera